På gamla vägen mellan Stöcke och Degernäs, utanför Umeå. Foto: Privat

Flera länsbor strömlösa

Uppdaterad
Publicerad

Onsdagen stormiga väder har gjort tusentals länsbor strömlösa. Ovädret väntas nå sin kulmen under kvällen, men problemen och driftstörningarna kan påverka kunder även under natten.

De kraftiga vindbyarna ställer till det med elförsörjningen och tusentals hushåll står utan ström.

– Det är vädret som är orsaken. I morse drog det in ett omfattande lågtryck med väldigt hårda vindar som spridit sig i Norrbotten, Västerbotten och även i Västernorrland, säger Roger Lindmark, kommunikationsansvarig på Vattenfall.

Tusentals berörda

Omkring 5 400 av Vattenfalls kunder i framför allt Norrbotten och Västerbotten är nu utan ström. Strömavbrotten orsakas, enligt Roger Lindmark, av ledningar som slås ihop och skapar kortslutningar, eller av grenar och träd som faller över ledningarna.

Även Umeå Energi och Skellefteå Kraft har problem med strömavbrott. 4 500 av Skellefteå krafts abonnenter är utan ström i området kring Lycksele, Norsjö, Burträsk och Skellefteå. I Umeå, Sävar, Yttertavle och Sillviken är drygt tusen kunder drabbade. Byske är också drabbat.

Ingen prognos

Vattenfall har i nuläget ingen prognos för när elkunderna kan tänkas få sin ström tillbaka.

– Vi vet inte nu om det här är kulmen eller om det kommer mer, säger Roger Lindmark.

Det har även utfärdats en klass 1-varning för kulingvindar på Östersjön och längs med kusten med vindar mellan 14 och 21 meter per sekund.

Flera bränder

På flera håll i länet har de kraftiga vindarna medfört flera larm om bränder som orsakats av att träd fallit mot elledningar. Det råder också begränsad framkomlighet på flera vägbanor där träd fallit.

Vid 21-tiden var problemen fortfarande stora i länet.

”Vindstyrkorna förväntas avta nu fram till midnatt men det är ännuför tidigt att säga när störningarna kan vara åtgärdade. Det finns risk för att våra drabbade kunderkan förbli strömlösa hela kvällen eller till och med hela natten”. Så skriver Skellefteå Kraft i ett pressmeddelande.

Felsöker med helikopter

På torsdag morgon kommer helikoptrar att söka efter fel längsmed ledningar som fortfarande är strömlösa, både längs med kustenoch i inlandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.