Flyktingarnas kompetens faller i glömska

Uppdaterad
Publicerad

Sju frisörer, sex gymnasielärare och fem specialistläkare. Migrationverket i Skellefteå har under många år noga tagit reda på vad flyktingarna har för yrken. Men på grund av flyktingströmmen hinner myndigheten inte det längre.

I Lövånger söder om Skellefteå bor det kring 160 flyktingar. Bara i ett kvarter finns gott om kompetens som hoppas på uppehållstillstånd. Det handlar om IT-ingenjörer, en sekreterare, redovisningskonsulter och specialistläkare.

– Jag kan hjälpa svenskar på sjukhus och vårdcentraler, berättar läkaren Josef på svenska efter bara sex månader i landet.

#flykt

Bortslösad kompetens

Michael Pattersson jobbar på det lokala integrationskontoret.

– Sverige är ett välkomnande land, men all den här kompetensen som sitter och gör ingenting, det känns bortslösat.

Migrationsverket i Skellefteå har under mottagningssamtalen med flyktingarna frågat vad de jobbat med. Det är en lång lista med målare, politiker, soldater och it-tekniker. Intressant även för den lokala järnhandlaren.

– En intressant tillgång i arbetslivet här i Skellefteå, säger Gerhard Johansson när han ögnar igenom listan.

Har slutat fråga

Men med den växande flyktingströmmen håller Migrationsverket nu mottagningssamtalen i grupp och frågar inte längre efter flyktingarnas yrke.

– Det utreds just nu hur mottagningssamtalen ska se ut. Det beräknas vara klart vid nyår, säger Migrationsverkets enhetschef i Skellefteå André Ahlard.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet