Arkivbild. Foto: SVT/arkiv.

Födde 5,5-kilos bebis – ”en skräckupplevelse”

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna har anmält Skellefteå lasarett till Inspektionen för vård och omsorg för sin komplicerade förlossning. Hon födde ett barn som vägde 5,5 kilo och ifrågasätter att ingen upptäckte det under hela graviditeten. Kvinnan hade önskat en kejsarsnitt om hon vetat.

Kvinnan skriver att hon tidigare fött ett barn på över 4400 gram, och att någon därför borde tänkt på att hon kunde få ett stort barn även den här gången.

Händelsen inträffade i början av förra året. ”På grund av att barnet var så stort blev förlossningen en skräckupplevelse”, skriver kvinnan i sin anmälan. Hon beskriver en lång och utdragen förlossning där bedövningen hann släppa när personalen byttes ut, och hur hon kände sig otrygg med den nya personalen.

Slet bak kvinnans ben

Personalen slet bak hennes ben för att öppna upp bäckenet och sedan slita ut barnet. Det ska ha medfört smärta i fogar och bäcken för kvinnan en lång tid efteråt.

Dessutom skriver kvinnan att det lett till flera besök hos sjukgymnast och barnklinik för att utreda om flickan har fått någon nedsättning i sin arm och axel. ”I dagsläget är det ingen som vet hur den eventuella skadan kommer att påverka henne”, skriver kvinnan.

Ultraljud gjordes var fjärde vecka från vecka 14, men ändå upptäcktes inte barnets storlek.

SVT Nyheter Västerbotten har varit i sms-kontakt med kvinnan. Hon skriver att hon ”givetvis hade önskat ett planerat kejsarsnitt om hon vetat barnets storlek”. I övrigt vill hon lägga denna mardrömsupplevelse bakom sig.

Inga fel har begåtts enligt IVO

Kvinnan anmälde händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Men de konstaterar att det är svårt att med säkerhet upptäcka stora barn under en graviditet, och att det inte går att skuldbelägga någon för att det inte upptäcktes i det här fallet.

Efter att ha granskat ärendet kommer Inspektionen för vård och omsorg nu fram till att ingen har begått något fel.

Kvinnan skriver i ett smset att ”hon fått en skada och lever med en ständig smärta. Det känns fruktansvärt förnedrande att ingen vill ta ansvar för det som hänt”.

Tipsa oss

Har du varit med om något liknande? Berätta din historia! Maila: vasterbotten@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.