Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad ska de nyanställda göra? – hör avdelningschef Åsa Scott svara på tre frågor om satsningen. Foto: Stefan Brännström/SVT

FOI i Umeå växer – utökas med 20 anställda: ”Förändrade säkerhetsläget”

Publicerad

Totalförsvarets Forskningsinstitut, FOI i Umeå växer. Under våren ska 20 personer anställas på avdelningen som jobbar med skydd och säkerhet mot kemikaliska, biologiska, radiologiska hot.

– Den ryska retoriken om hot om användning av massförstörelsevapen är en del som har påskyndat utvecklingen att vi tyvärr behövs, säger Åsa Scott, avdelningschef.

FOI är en statlig myndighet under Försvarsdepartementet och är ett av Europas ledande forskningsinstitut inom försvar och säkerhet. FOI finns på fyra platser; Stockholm, Umeå, Grindsjön och Linköping.

Nu ska verksamheten i Umeå förstärkas med 20 personer och verksamheten i Solna med 4 personer. I Umeå bedriver man forskning och expertstöd kring kemiska, biologiska, och radioaktiva ämnen och ska nu utöka det arbetet.

– Vi söker allt från kemister, biologer, molekylärbiologer, det kan vara matematiker, fysiker eller datavetare så det är en stor bredd på kompetens, säger Åsa Scott avdelningschef CBRN-skydd och säkerhet på FOI.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.