Följ med upp på vinden – kan bli klassrum för förstaklassare. Foto: SVT

Fönsterlös vind kan bli skola för sjuåringar

Uppdaterad
Publicerad

Vinden på Folkets Hus, här kan sjuåringar få börja sin skolgång i Bjurholm. Akut lokalbrist gör att kommunen nu undersöker möjligheten. ”Ett fullt realistiskt alternativ”, säger Bengt Sundling (M).

– Som förälder blir jag orolig hur det här ska gå. Sabina ska börja till hösten och ännu har man ingen lokallösning klar. Dessutom ska de vara 33 elever i klassen, säger Daniel Eriksson, pappa till Sabina.

Det råder akut brist på lokaler och många nya elever i Bjurholm gör att höstens förstaklassare kan få gå i skolan på vinden på Folkets Hus. Ett nybygge hinner inte bli klart i tid.

– Flyttar det in ytterligare barn som ska börja i ettan då behöver kommunen ordna två klassrum. I dag finns inget klart, säger Eriksson.

”Ett trevligt bekymmer”

Bjurholm är Sveriges minsta kommun med 2.400 invånare. Men det senaste året har inflyttningen varit stor. Bland annat har 40 nya elever börjat i skolan och lokalproblemet för skolan är akut i dag.

– Det är ett trevligt bekymmer. Om några månader är vi inte längre Sveriges minsta kommun. Det skiljer just nu bara 40-50 personer till Sorsele och inflyttningen i Bjurholm är stark. Det här ska vi lösa, säger Bengt Sundling (M), ordförande i kultur och utbildningsnämnden i Bjurholm.

Har tre alternativ

Tre alternativ finns i dagsläget, ett klassrum i ungdomsgården går att göra i ordning men det är golvkallt och drar mycket i det rummet. Andra alternativet är att man bygger nytt, vilket i sin tur medför höga kostnader och bygget kommer inte bli klart i tid till hösten.

Kvar återstår vinden på Folkets Hus.

– Ett fullt realistiskt alternativ, säger Bengt Sundling.

Sabinas pappa Daniel är skeptisk.

– Lycka till. Barnen har rätt till ett bra klassrum, kommunen har varit långsam. Det kommer att bli problem till hösten, säger Daniel Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.