Josefin Eman och Liv Öberg har tagit upp kampen mot stora barngrupper på förskolorna. Foto: SVT.

Föräldrar slåss för mindre barngrupper

Uppdaterad
Publicerad

Nu protesterar föräldrar i Umeå återigen mot barngruppernas storlekar inom förskolan. Ett föräldranätverk har startat ett upprop och samlar in namn för att få till mindre barngrupper och mer personal inom förskolan.

Stora barngrupper på förskolor, stressade pedagoger och långa kötider. Så ser situationen ut på förskolor runt om i länet.

För Josefin Eman och kollegan Liv Öberg är måttet redan rågat, därför har de nu startat ”föräldranätverket i Umeå” för att pressa politikerna i Umeå att skapa mer resurser till förskolorna.

Många medlemmar

– Vi har fått ett enormt välkomnande, man märker att det finns ett stort behov av att någon pratar om de här frågorna. Nu är vi nästan 1000 medlemmar i vår facebookgrupp, säger Josefin Eman.

Umeå kommun har under många år haft målet 15 barn i snitt per grupp men i höstas låg den siffran på 17 barn i snitt. Enligt skolverkets riktlinjer bör antalet barn i gruppen 1-3 år vara mellan sex till tolv, och i gruppen 4-5 år nio till femton barn.

Läs också: Det är absolut inte nära en kollaps

– Det handlar om att man faktiskt tar det här på allvar. Det är ett beslut från 2009 om 15 barn per grupp, nu är det snart tio år sedan och det är 20-21 barn i vissa grupper. Det handlar om att prioritera den här delen i kommunens budget och inte andra saker framför barnen, säger Liv Öberg och tillägger:

Vill ge bra start på livet

– Det är viktigt att vi ger våra pedagogerna möjlighet att göra ett bra jobb, att ge våra barn en möjlighet till en trygg start på livet.

Förutom facebookgruppen har Josefin Eman och Liv Öberg även startat en namninsamling för att skapa opponion och få en förändring.

– Det är några hundra som har skrivit på och vi vill uppmana att fler skriver på och kommer på vår demonstration som vi planerar att ha 18 februari, säger Josefin Eman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.