Foto: SVT.

Fördubblad dödsrisk bland äldre med depression

Uppdaterad
Publicerad

I kväll har programserien Sveriges bästa hemtjänst premiär i SVT1. Serien som är inspelad i Vännäs tar bland annat upp ensamhet och depression, en sjukdom som både fördubblar dödsrisken och ökar snabbt bland äldre.

Programmet Sveriges bästa hemtjänst vill lyfta fram de äldre som lever ensamma med depression.

Enligt en studie av foskningscentret SWEOLD ökade den mentala ohälsan bland äldre i Sverige med 68 procent mellan 2002 och 2012. En ökning som bara fortsätter enligt Yngve Gustafson, överläkare och professor i geriatrik, som också medverkar i programmet.

Stort oupptäckt hälsoproblem

Enligt Gustafsson upptäcker inte vårdcentralen ens hälften av fallen trots att många äldre söker vård, vilket gör depression till ett av de mest oupptäckta hälsoproblemen hos äldre.

– Vi ser att depression slår ut alla andra sjukdomar som påverkar livskvalitén, säger Yngve Gustafsson. 

– Och depressioner hos gamla är en dödlig sjukdom, man har en fördubblad risk att dö under den kommande tiden om man är deprimerad. Och detta är alltså det snabbaste ökande hälsoproblemet hos våra gamla i Sverige, förklarar han. 

Samtidigt görs ändå en del för äldre med depression. Sedan första september i år erbjuder Västerbottens läns landsting en ny behandlingsmetod via nätet, nätterapi, för att nå fler äldre i hela länet.

Viktigt med socialt umgänge

Sveriges bästa hemtjänst lyfter också fram hur Vännäs kämpar för de dagliga besöken som är hemtjänstens största utmaning när det gäller äldre och depression.

– Det kanske är det enda besök man har på en dag. Så det sociala är jätteviktigt, säger Ann-Sofi Holm Danielsson, områdeschef Hemtjänsten Vännäs Kommun.

Anneli Holmgren som är undersköterska håller med.

– Vi vill ha mer tid. Det är så. För att lindra ensamhet och depressionerna som finns hos de äldre, säger hon. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.