Foto: SVT

Föroreningar kan skada turismen

Uppdaterad
Publicerad

Sorseles turistnäring kan drabbas hårt av zinkföoreningarna från Blaikengruvan. Redan nu har bottenlevande organismer i ett stort område dödats av gifterna, men på sikt kan även viktiga områden för sportfiske drabbas.

Längs Juktån i Sorsele finns både en nybyggd toalett för personer med funktionshinder och en bred grusstig ner till vattnet för ökad framkomlighet. Investeringen har kostat Juktåns mellersta fiskevårdsområde nära hundra tusen kronor. Men nu är hela området hotat. I vattnet omkring fem kilometer uppströms ligger uppskattningsvis några hundra ton zink från gruvan i Blaiken.

Föroreningarna ligger just nu still på omkring 14 meters djup. Men om PH- värdet i sjön sjunker löses de upp och flyter nedströms genom Juktån och förbi den nybyggda fiskeplatsen.

– Det är ju åt helvete, på ren Svenska. Och sen är det vi skattebetalare som ska betala saneringen, säger Per-Olov Svensson som bor i området.

– Det är ju jättesorgligt, vi bor ju så vackert och har sån fin fiskenäring. Så det är ju en ren och skär katastrof, säger Tina Lindberg, också hon hemmahörande i området.

Många drabbade

Extra kritiskt blir läget eftersom Juktån står för en stor del av försäsongsfisket i kommunen. De turister som vill fiska tidigt på våren kan i framtiden tvingas välja andra kommuner att fiska i eftersom ån vanligtvis tillåter fiske månader tidigare än andra vattendrag i området. Det innebär att miljöföroreningarna från Blaikengruvan kan drabba Sorseles turistnäring hårt.

– Speciellt en sån här vår när det går mycket vatten även i mindre vattendrag så är det nästan det enda fiskbara vattendraget. Alla fiskare som kommer hit ska ju bo och äta någonstans, restauranger och liknande kan ju påverkas av det här, säger Magnus Bidner som är fiskesamordnare i Sorsele kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.