Bilden är en genrebild. Foto: TT

Församlingspersonal har fått nog – vill inte sänka ner kistor i gravar

Uppdaterad
Publicerad

Nu har församlingspersonalen vid Norsjö församling fått nog. De anser att det är för tungt och oergonomiskt att sänka ner kistor i gravar manuellt. Men arbetsgivaren håller inte med, de hänvisar i stället till Svenska kyrkans etiska riktlinjer. Nu har skyddsombudet begärt att Arbetsmiljöverket granskar ärendet.

Det regionala skyddsombudet Anki Pettersson förklarar att man i dagsläget arbetar fyra personer vid gravsättning. För att sänka ner kistan i graven krävs det att alla fyra är synkroniserade och gör flera moment samtidigt. De ska samtidigt som de lyfter kistan släppa ena handen från de band som håller upp kistan för att med den handen ta bort plankor som står över graven.

Skyddsombudet menar att det inte är ett ergonomiskt riktigt sätt att lyfta och att halka kan förekomma runt den uppgrävda graven. Hon ger exempel på anställda som har fått ont i armbågar och axlar på grund av detta arbetssätt och föreslår att nersänkningen ska utföras med en manuell lyftanordning.

– Det är inte meningen att man ska behöva sänka med armarna, det är mer ergonomiskt att använda sina knän, men det är inte så enkelt då man fortfarande måste hålla emot banden då kistan sänks ner. De som sänker ner kistan kan drabbas av förslitningsskador. Jag hoppas nu att man kan använda sig av något hjälpmedel av något slag, till exempel ett vajerspel som sätts på en grävmaskin, säger hon.

Hänvisar till kyrkans etiska riktlinjer

När skyddsombudet lämnade in en framställan på problemen till arbetsgivaren fick hon som svar att Svenska kyrkans etiska riktlinjer säger att sänkning med hjälp av arbetsredskap, traktor eller grävmaskin inte får utföras.

– Det blev stor debatt då man använde traktorer för att sänka ner kistor i gravarna i Vännäs för några år sedan och vi tycker att det känns ovärdigt. Kistan blir då slängande fram och tillbaka och det varken ser eller känns särskilt bra, säger kyrkoherde Henry Väppling.

”Vi följer den traditionella modellen”

Kyrkoherden besvarar framställan med att säga att arbetsgivaren tidigare har informerat om att arbetet kan utföras på annat sätt för att slippa obekväma lyft och vridrörelser. Det genom att inte använda sig av gravsänkning där kistan har placerats på plankor som ligger tvärs över graven.

– Vi följer nu den traditionella modellen med bärare som sänker ner kistan med band, men utan plankor. Det är en vedertagen metod som vi kommer att fortsätta med, säger han.

Men skyddsombudet är inte nöjd med det svaret och har nu lämnat in en anmälan till Arbetsmiljöverket.

– Han hänvisar till Svenska kyrkans etiska regler, men då hävdar jag att vi har en arbetsmiljölag som ska följas och man ska förebygga arbetsskador utifrån det systematiska arbetsmiljöarbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.