Ett spädbarn som drabbats av zika-viruset. Foto: TT

Forskare: Europa riskerar zikautbrott

Uppdaterad
Publicerad

Södra Europa kan drabbas av ett zikautbrott i sommar. Myggor kan sprida viruset om det kommer in med infekterade resenärer. Det visar ny forskning från Umeå universitet. – Det är en risk, säger forskaren Joacim Rocklöv.

Forskarna vid Umeå universitet har analyserat temperaturer, myggornas reproduktionsförmåga för virus, och flygpassagerartrafik från zikadrabbade områden. Forskningen visar att delar av södra Europa kan riskera att drabbas av zikautbrott mellan juni och augusti. Studien har publicerats i tidskriften EBioMedicine.

Risken finns i europeiska regioner där det finns myggor som kan sprida zikaviruset vidare och har ett högt antal resenärer från drabbade områden.

Zikavirus

– Vi vet att ett varmt klimat skapar gynnsamma förhållanden för spridning av myggburna virussjukdomar, säger Joacim Rocklöv, som är forskare vid Enheten för epidemiologi och global hälsa vid Umeå universitet och huvudförfattare av artikeln.

Smittade människor reser till Europa

– Vi vet att de kommer folk som har viruset till Europa. Om de människorna blir bitna av myggor i södra Europa kan viruset spridas, säger Rocklöv.

Det är viktigt för smittskyddsbevakningen att vara förberedd på ett zikautbrott.

”Försöka hindra att myggorna fortplantar sig”

– Man måste försöka möta det här innan det hänt något och försöka hindra att myggorna fortplantar sig. Det gäller också att ha koll på vart det kommer mycket virusdrabbade människor ifrån, säger Rocklöv.

Finns det någon risk för ett zikautbrott i norra Europa?

– Inte som det ser ut nu, som jag känner till. Det finns en sexuell överförningsrisk i norra Europa. Viruset finns länge kvar i sperma och det finns ställen i norra Europa som har fler resenärer från zikadrabbade områden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Zikavirus

Mer i ämnet