Förskollärare varnar för stora barngrupper

Uppdaterad
Publicerad

Förskollärare i Umeå larmar om att deras arbetssituation är ohållbar och att de inte hinner med alla deras arbetsuppgifter. En av orsakerna är att barngrupperna är för stora.

Förskolan i Tavelsjö är en av de förskolor i Umeå kommun där personalen går på knäna.

En av dem som varit sjukskriven på grund av stress är förskolläraren Jonas Burman.

– Det uttrycker sig kroppsligt. Det blev tungt att andas. Jag fick hjärtklappningar, susningar i öronen och svårt att komma ihåg saker, säger han.

Hinner inte med barnen

Personalen säger att de stora barngrupperna gör att det är svårt att hinna med allt de ska göra.

Stora delar av dagen är det bara två pedagoger på 18 barn.

– Du går med ett ständigt dålig samvete egentligen. Du har arbetsuppgifter som du inte hinner med. Du har intentioner från skollagen och läroplanen som du inte hinner med. Det är slitigt att känna att man inte hinner se alla barn, säger Jonas Burman

Förtvivlade förskollärare

Lärarförbundet har den senaste tiden fått in flera samtal från förtvivlade förskollärare i Umeå kommun. Även de säger att de är uppgivna över deras arbetssituation.

Kommunen säger nu att den vill undersöka vad det står för att så många förskollärare upplever att de inte hinner sitt uppdrag och känner stress i arbetet.

– Jag tycker fortfarande att det är roligt att gå till arbetet. Men det är mycket jag har dåligt samvete för som jag inte hinner göra och frågan är hur länge jag kommer att orka ha det så, säger Eva-Lotta Burman som arbetat som förskollärare i tjugofem år.

– Som de är nu så trollar personalen på knäna för att det ska gå ihop och det kommer inte att hålla i längden, säger Jonas Burman.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.