Arkivbild. Foto: SVT

Han nomineras som nytt kommunalråd

Uppdaterad
Publicerad

Nu har arbetarkommunens valberedning föreslagit vem man vill ska bli Malå kommuns nya kommunalråd. Det är Mikael Abrahamsson (S) som väntas ta över posten.

Det var i december som Martin Noréhn hastigt avled, och kommunen stod utan kommunalråd. Nu har arbetarkommunens valberedning tagit fram ett förslag på nytt namn, som partiet tog beslut om ikväll.

Malås Socialdemokrater nominerar Mikael Abrahamsson till kommunstyrelsens ordförande, tillika kommunalråd i Malå kommun. Abrahamsson har tidigare suttit som ordinarie ledamot i kommunstyrelsen och varit ordförande i Malåbostaden.

Läs också: Nytt kommunalråd i Malå föreslås

– Det är jätteskönt att vi varit på ett möte med ett enigt parti som lyfter fram mig som kandidat. Det trevligaste hade varit att Martin fått göra sin period färdigt och att vi haft en plan med det. Nu kom detta hastigt och väldigt otrevligt för oss Men till syvende och sist hade nog Martin velat att vi fortsatte arbetet han påbörjat, säger Mikael Abrahamsson och fortsätter:

– Vi ska fortsätta och göra ett nytt lagbygge och gå stärkta ur det här, och inte sitta och tycka synd om oss själva. Jag tycker vi ska se framåt med ett nytt lagbygge och ta oss dit vi vill. I min värld ligger styrkorna i våra basnäringar: gruvan, skogen, och SGU(Sveriges Geologiska Undersökning, reds. anm.).

”Kompetent man”

Hos socialdemokraternas kommunstyrelse är man nöjd över namnet.

– Det kommer bli jättebra. En mycket duktig och kompetent man som har erfarenhet av kommunstyrelsearbete, säger Malena Önnerlöv, ordförande och facklig ledare för Malå Socialdemokrater.

Även om socialdemokraterna fattar beslutet om vem som ska bli nytt kommunalråd vid mötet ikväll, så väljs personen formellt först den 20 februari, då kommunfullmäktige sammanträder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.