Foto: SVT

Lantbruksbarometern: Fortsatt tufft för bönder

Uppdaterad
Publicerad

Idag presenterades årets Lantbruksbarometer. Bättre lönsamhet och framtidstro – men fortsatt kärvt för mjölkbönderna.

Lantbruksbarometern 2017 visar att lantbrukarna upplever en förbättrad lönsamhet i jämförelse med förra året. Fyra av tio lantbrukare anser att deras lönsamhet är god. Bäst lönsamhet upplever gris- och nötköttsproducenterna, de enda med positivt lönsamhetsindex.

Växtodlingsproducenterna upplever den svagaste lönsamheten, där 28 procent svarat att de har god lönsamhet. Den framtida prognosen visar på ökad lönsamhet för samtliga produktionsgrenar.

Ersmarksbonde satsar på nyodling

Lönsamheten för mjölkbönderna har försämrats från ett redan dåligt läge.

– Det här håller inte på lång sikt, säger bonden Alfred Olofsson i Ersmark, som driver ett företag med 170 mjölkkor och 350 hektar åkermark i Kågedalen, norr om Skellefteå.

Alfred Olofsson, lantbrukare i Ersmark. Foto: SVT

Lantbruksbarometern har presenterats varje år sedan 1987 och bygger på intervjuer av 1 500 lantbrukare. Undersökningen görs av Sifo på uppdrag av LRF Konsult och Swedbank.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.