Insemination för singlar – så funkar det

Uppdaterad
Publicerad

Flera har hört av sig med frågor och funderingar efter våra inslag och artiklar om inseminering för ensamstående kvinnor. Här reder vi ut begreppen!

Varför ska behandlingen bekostas av landstingen?

Det är ännu inte beslutat om inseminering och provrörsbefruktning ska bekostas av landstinget eller av kvinnan själv. Det har inte kommit några riktlinjer än från Socialstyrelsen eller Sveriges kommuner och landsting, enligt Marianne Johansson som är verksamhetschef på IVF-kliniken i Umeå.

De kvinnor som åkt till Danmark för behandling har betalat det själv.

Vad kostar behandlingarna för par?

De par som fått remiss via landstinget betalar bara patientavgift. De har rätt till 3 färska IVF-försök och sen ytterligare försök om det är embryon som blir över. Sedan måste de betala själv. På IVF-kliniken i Umeå kostar till exempel en IVF-behandling 34 000 kronor.

Par har rätt till sex försök med insemination med donerade spermier, sedan får de betala själv. Det kostar 15 000 kronor per försök.

Vilka rättigheter har barnet till sin biologiska pappa?

De barn i Sverige som blir till med donerad sperma har i mogen ålder rätt att få veta vem donatorn är. Namn och personnummer får barnet ut direkt, liksom det personliga brev som donatorn har skrivit. Vill man träffa donatorn kan kliniken ordna det mötet, säger Maria Löwstedt som är embryolog vid IVF-kliniken i Umeå.

Däremot har donatorn ingen juridisk eller ekonomisk skyldighet gentemot barnet.

Vem betalar underhållet för barnet?

Den ensamstående mamman får barnbidrag, men har också rätt till underhållsstöd från Försäkringskassan, precis som de par som är separerade får idag. Underhållsstödet är på 1573 kronor i månaden.

Barnbidraget är på 1050 kronor i månaden om man har ett barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.