Foto: SVT.

”Fram med dynamiten och bygg nytt”

Uppdaterad
Publicerad

Länets simhallar börjar nå pensionsålder. Många simhallar är förbrukade. I Malå har badmästare Jörel Emilsson fått nog.

– Betongen vittrar ju sönder, kaklet släpper från väggarna, det är fukt i taket så det lossnar ju målarfärg och det är mögel. Fram med dynamiten och riv, bygg nytt säger Jörel Emilsson upprört.

Jörel har spenderat nästan hela sitt liv på Malå simhall.

Först som aktiv simmare, sen har hon haft simgrupper och undervisning sedan hon tog Badmästarexamen. Hon har sett hur den en gång stolta 16-meters bassängen steg för steg har vittrat sönder.

– Simhallen är byggd 1967 och fyller snart 50-år, berättar Jörel. Betongen i väggarna, huset, det är ju mättat av vatten och fukt. Det känns som konstgjord andning att lappa och laga, det finns inget mer att laga!

Jörel säger att hon i många år försökt få politikerna att lyssna. Att hela huset är kört i botten, att alger, mögel, rost finns överallt.

Att kakel släpper, att hon – som är ensamt ansvarig för simhallen – får gå och använda silvertejp för att få stegar och annat att hålla ihop.

– När man jobbar här kan man ju inte göra mer än att tala om vad som behöver göras. Man skickar mail, man försöker ha möten och tala om att ”nu är det faktiskt akut”, men det händer ingenting. Det är det som jag tycker är jobbigt. Man känner sig lite uppgiven, helt enkelt.

Kommunalrådet medveten om problemen

Malås kommunalråd, socialdemokraten Martin Nohrén håller med om bilden att simhallen är sliten och nedgången och i mycket dåligt skick.

Men han säger att de 50, 60 miljoner kronor som en ny simhall skulle kosta, de pengarna finns helt enkelt inte.

– Prio ett i Malå är bostäder, säger Nohrén. Vi har bostadsbrist i kommunen och det måste vi fixa först. Simhallen kommer vi att fortsätta att lappa och laga.

Sen tillägger han, ironiskt, : Det är ju en utmaning att fräscha upp simhallen.

Fler simhallar i behov av renoveringar

Malå simhall är långt ifrån ensamt om den här situationen. De flesta simhallar i Sverige byggdes i slutet av -60 talet och i början av -70 talet.

– Åldersstrecket för en simhall går vid 40 år. Sedan uppstår i regel problem som är dyrbara, säger Mille Örnmark på Svenska Badhusföreningen.

– Siffran 40 miljarder är en ögonblicksbild, säger Örnmark. Det är de investeringar som skulle behövas just nu för att komma ikapp det eftersläpande underhållet.

Många av länets simhallar förbrukade

Läget i länet är detsamma. De allra flesta simhallarna är mellan 45 och 50 år gamla och husen börjar på många håll vara förbrukade.

Jörel Emilsson i Malå ser ett annat problem under uppsegling, när simhallarna snart inte kan användas.

Simundervisningen, som är schemalagd på skolorna, med i kursplaner och oerhört viktig för simkunnigheten i landet.

– Då kan ju inte skolorna hålla den kapaciteten och dom kraven som skolstyrelsen ställer, säger Jörel Emilsson. För de har ju mål som de ska klara av för skolungdomarna. Vi har väldigt hög simkunnighet här. Än så länge, får jag väl säga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.