Frans stenmonster vann Bamses läsartävling Foto: SVT

Sjuårige Frans monster fick huvudroll i Bamse

Uppdaterad
Publicerad

Sjuårige Frans Bergvalls stenmonster charmade juryn på Bamseredaktionen. Hans figur fick en av huvudrollerna i tidningen.

Serietidningarna är vällästa och ligger utspridda i pojkrummet hemma hos sjuårige Frans Bergvall i Ersmark utanför Umeå, så när serietidningen Bamse utlyste en tävling om att rita nya seriefigurer tog han chansen med sina stenmonster. Och Bamseredaktionen gillade vad de såg.

– Det är typ ett monster som är gjort av sten. Det är typ som en människa fast den är gjord av sten. Och stenmonstret bor ensam på ett berg och fångar fisk. Men när han ska äta upp fisken och någon annan kommer då vill han slåss, berättar Frans Bergvall.

Ordentligt skräckinjagande

Resultatet blev huvudserien i Bamses tidning nummer 15 i år. Stenmonstren är ordentligt skräckinjagande från början och vill jaga bort Bamse och hans vänner.

– Alltså, Bamse säger att det är dumt att retas och från början bråkar stenmonstret med Bamse och hans vänner men sen blir dom allra bästa vänner, säger Frans Bergvall.

Läser mycket

Nu väntar en gratis årsprenumeration på tidningen för Frans. Resten av familjen är engagerad i Frans serietecknande och själv är han lika spänd varje gång Bamse kommer med posten.

– Han läser mycket och har väl fått en hel del inspiration från andra tidningar, säger pappa Olof Bergvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.