Foto: SVT

Hälsocentral får friska lokaler

Uppdaterad
Publicerad

I dag öppnade Vännäs nya hälsocentral vid älven nedanför den nybyggda vägen mot Vännäsby. De gamla lokalerna var drabbade av sjuka hus-sjukan, men nu har verksamheten fått nya lokaler och personalen kan återgå till sitt arbete i en friskare miljö.

Det borras och fejas fortfarande i den splitter nya hälsocentralen i Vännäs. Distriktssköterskan Evelyn Warburton får en ny hylla och har även fått en fantastisk utsikt över Umeälven nedanför. Och förhoppningsvis ska hon må bra i den nya miljön som hon verkligen älskar.

– Det är helt underbart att äntligen få komma på plats med alla mina kolleger och arbetskamrater, säger hon.

Hur hade du det i de gamla lokalerna?

–  Jag var jättetrött, jag hade symptom från ögonen, huden kliade och var torr. Jag kände en en obeskrivlig trötthet, säger Evelyn Warburton.

Hon liksom många andra kunde under lång tid inte alls arbeta i de gamla, sjuka lokalerna. Evelyn Warburton tvingades under en tid arbeta med sjukvårdsstaben i Umeå.

Närmare samarbete med ambulansen

I den gamla hälsocentralen var runt hälften av personalen drabbad av den dåliga miljön med problem som funnits i över tio år. Det är ägarna till Hotell Vännäs som byggt hälsocentralen som landstinget sedan hyr lokalerna av. Tidigare hade hotellet sina långliggare där och den nya hälsocentralen är en ny- och tillbyggnad av de lokalerna. Den har tagit ett drygt år tagit att bygga och den är full av ny teknik som ska ge bättre vård.

Dessutom finns ambulansen vägg i vägg, vilket också ska ge en tryggare och snabbare vård.

– Vi får ytterligare en dimension i vårt akutrum, och ambulanspersonalen kan direkt säga till oss vad de vill ska vara gjort innan patienten transporteras till NUS, säger Karolina Olsson avdelningschef på hälsocentralen.

Återöppnad väg förenklar pendling

Men inte bara hälsocentralen är ny. Även den nya vägen mellan Vännäsby och Vännäs är klar och invigs tillsammans med hälsocentralen nu på lördag.

– De som bor i byarna och Vännäsby får lättare att ta sig hit, och även vi som pendlar till jobbet får en bättre förbindelse, så det är jätteroligt att det lyckades, säger Karolina Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.