Foto: SVT

Friskola vann över kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Umeå kommun blir tvungen att höja grundbidraget till friskolorna i Umeå efter att de dömts i förvaltningsrätten. Kommunen har i flera år räknat fel när de beräknat bidragen. Bidragen gäller bland annat kostnader för resursklasser, något som varit till nackdel till friskolorna.

Det var i fredags som förvaltningsrättens dom föll. Den säger att Umeå kommun blir tvungen att höja grundbidraget retroaktivt för alla friskolor i Umeå. Höjning blir ungefär 650 kronor per elev i de tio skolorna.

– Det bästa är om beräkningsunderlaget är perfekt från början, men samtidigt vet vi ju att det är bara att titta sig runt i Sverige så pågår det alltid prövningar av sådana här saker som hur beräkningsunderlaget är gjort. Eftersom att det tillslut blir en rättsligpraxis, säger Gunnar Olofsson, strateg på Umeå Kommun.

Skolor nöjda över beslutet

Det är Minervaskolan i Umeå som i flera utdragna rättsprocesser vunnit över kommunen i en del av deras krav. Kommunen har enligt förvaltningsrätten inte betalat ut tillräckligt med bidrag för vaktmästeri och resursklasser. Det är inte bara Minervaskolan som är nöjd över rättens beslut.

– Ja för vår del så är det ju bra. Rätt ska vara rätt, det är ändå eleverna det egentligen handlar om, säger rektor Håkan Rodling på Pro Olympia.

Umeå kommun har ännu inte bestämt sig om de ska överklaga förvaltningsrättens dom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.