Arbetsmiljöverket anmärker på Thorénskolan i Skellefteå. Foto: SVT

Friskolekoncern misstänks för bluff

Uppdaterad
Publicerad

Friskolekoncernen Thorengruppen får avslag på alla sina 44 ansökningar om att utöka och öppna nya friskolor.

Orsaken till avslagen är att Skolinspektionen tycker att de uppgifter som Thoréngruppen lämnat i samband med sina ansökningar inte är trovärdiga.

Det är framför allt i två delar som det finns brister i ansökningarna, enligt Skolinspektionen: dels i fråga om elevprognoser dels när det gäller tillgång till praktikplatser.

Misstänkt många intervjuer

Thorengruppen har i sina ansökningar inkommit med en elevprognos. Enligt beskrivningen i ansökningarna har man gjort det på ett sätt som Skolinspektionen inte finner sannolikt.

Om man slår ihop alla ansökningar framgår det att totalt 65000 personer har kontaktats och att 46000 personer har intervjuats. Något som Skolinspektionen inte köper då det skulle ha tagit extremt mycket tid i anspråk.

– Vi har efterfrågat rådatafiler som kan påvisa att de har gjort det här, men Thorengruppen säger att det inte finns några såna filer. Man inte har velat upprätta några databaser med personuppgifter, hävdar de, säger Andreas Spång, Enhetschef på tillståndsprövningsenheten på Skolinspektionen.

Det är en förklaring som inte räcker för Skolinspektionen.

Ljög om företagskontakt

När det gäller tillgången till praktikplatser så menar Skolinspektionen att uppgifterna som Thoréngruppen inkommit med inte är väl underbygda och tillförlitliga. Med ansökningarna har man skickat in listor på företag med kontaktuppgifter. Men när Skolinspektionen dubbelkollade kontakterna sa 15 av 17 företag att de inte hade varit i kontakt med Thoréngruppen, att de inte mindes någon kontakt, eller att de haft kontakt men inte kunde erbjuda någon praktikplats.

I grundskoleansökningarna har det också funnits brister i fråga om skolbiblioteken. Där gör Skolinspektionen bedömningen att eleverna inte kommer ha tillgång till skolbibliotek på det sätt som lagen kräver.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.