Foto: Sigvard Lundberg/Anette Jansson

Fulgranen gör viral succé – säljs nu som miniatyr

Uppdaterad
Publicerad

Årets julgran i Lövånger har blivit en viral succé efter att Lövångersbon Sigvard Lundberg postat en bild på den på Facebook och utnämnt granen till historiens fulaste gran. Ett företag i samhället har nu tagit fram och säljer en miniatyr av ”fulgranen” – för att alla ska kunna få sitt eget exemplar.

Ordförande i Lövångerbygdens utveckling Evy Andersson berättade i förra veckan att granen blev rätt illa åtgången när den fälldes och att det inte var meningen att det skulle bli en ful gran som skulle lysa upp i samhället i vinter. Men hon menade då att den nu står där den står.

Uppmärksammades i riksmedia

Efter att Sigvard Lundberg publicerade bilden på granen på Facebook har den uppmärksammats i både riksmedia och utomlands. Ett Lövångersföretag har nu tagit vara på chansen att tillverka en 50 centimeter hög miniatyr av trädet i MDF-skivor. De beskriver deras miniatyrgran som grön och ful.

Evy Andersson tycker att initiativet med en miniatyr av granen är fantastiskt.

– Det är ju jättebra och fiffigt. Miniatyr-fulgranen är mycket finare än en vanlig liten julgran, säger hon.

Läs även: ”Nästa år ska vi hitta en ännu fulare gran”

Miniatyrerna sålde slut

Under söndagens julmarknad i Lövånger hade hon tagit med sig och sålde tio exemplar av miniatyrgranen. De sålde snabbt slut och nu uppger hon att det är många ortsbor som lagt beställningar för att få sig en egen liten fulgran.

– Jag vet till och med en som bor i Stockholm som har beställt en liten fulgran, säger hon.

T-shirtar och tröjor med ”fulgranen”

Evy Andersson säger att hon läst kommentarer om folk som vill få fulgranen tryckt på t-shirtar och stickade på tröjor. Om det blir verklighet vet hon inte ännu, men tycker att det vore en bra grej.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.