Fullmäktige beslutade om rivning

Uppdaterad
Publicerad

Landstingsfullmäktige beslutade på tisdagen att riva de gamla lasarettsbyggnaderna.

I linje med vad landstingsstyrelsen tidigare beslutat, klubbade på landstingsfullmäktige på tisdagen beslutet att riva de gamla lasarettsbygnaderna vid Norrlands universitetssjukhus.

Rivningen ska bereda plats för en ny psykiatribyggnad. Debatten i fullmäktige blev däremot lång, över en timme, och Centerpartiet, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet motsatte sig rivningen.

– Jag är ledsen och besviken. Dels är det ett fantastiskt hus och dels tror jag att det kommer att dra ut på tiden innan vi får ett nytt, säger centerns Olle Edblom och fortsätter:

– Att bulldozrarna ska jämna en sådan fin byggnad till marken känns hemskt. Dessutom kommer kringområdet drabbas av detta.

Planen är att dra igång projektet med ett nytt psykiatrihus 2018, till en kostnad av cirka 800 miljoner kronor. Byggnadsnämnden i Umeå ska däremot också säga sitt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.