Branden är kraftig och svårkontrollerad. Foto: Jesper Stenmark.

Fullt utvecklad villabrand i Norsjö

Uppdaterad
Publicerad

En villa totalförstördes i en brand i Norsjö. Branden var kraftig och flera bostadshus hotades under den mest intensiva perioden. Räddningsarbetet försvårades av den kraftiga vinden.

Branden startade vid 12.45. Villan låg i Fromheden i Norsjö i Västerbotten. Branden startade i garaget och spred sig sedan till bostadshuset.

– Villan är helt övertänd, vi jobbar för att branden inte ska sprida sig till andra bostäder i närheten, säger Stina From, räddningsledare.

SMHI har varnat för de kraftiga vindarna, som nu ställer till problem i släckningsarbetet.

Besvärlig vind

– Vinden är inte snäll med oss idag, säger Stina From.

– Det blåser kraftigt vilket innebär att det finns risk för spridning och att det är svårt att släcka. Det blir som en blåslampa, säger Norsjös räddningschef Göran Josefsson.

Det närmsta bostadshuset låg endast 15 meter från den brandhärjade villan. Kring huset finns också skog som hotades av elden.

Nio personer från Norsjös räddningtjänst arbetade på platsen och extra tankbilar från Boliden kallades dit. Ambulans skickades till platsen, men det finns inga uppgifter om att någon skadats.

– Ingen person har befunnit sig i villan. Inga husdjur heller vad vi vet, säger Stina From.

Ägarna var inte hemma när branden startade.

Polis spärrar av platsen

Polis från Skellefteå åkte till platsen.

– Vi kommer att spärra av området. I nuläget vet vi inte brandorsaken, men det finns ingen misstanke om brott nu, säger Åsa Isaksson från Skellefteåpolisen.

Vid 15-tiden hade villan brunnit ner helt, endast murstocken blev kvar.

– Nu är spridningsrisken över, men vi kommer att vara kvar i ungefär två timmar till. Vi ska ta hit en traktor och skotta, säger Stina From.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.