Arikv. Bilden har inget med den akutuella branden att göra. Foto: TT

Räddningstjänsten varnar: Elda inte

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten i Umeå har fått rycka ut på flera larm om gräsbränder under fredagen och lördagen. Nu avråder de folk från att elda i det torra vädret.

Flera bränder har uppkommit i länet under helgen efter att folk elda på sina gårdar. Nu går räddningstjänsten ut med en varning och avråder människor från att elda i det torra och blåsiga vädret.

– Det här tiden på året ska folk bränna skräp. Än så länge har ingen av bränderna varit allvarliga men det har funnits risk för spridning till närliggande byggnader. Vi har annat att pyssla med än det som folk ställer till med, säger Rolf Lundin, insatsledare vid räddningstjänsten i Umeå.

Fler varningar

Även SMHI varnar för att risken för gräsbränder är stor i Västerbottens inland och kustland.

– Bränderna kan bli allvarliga och sprida sig fort i det soliga vädret. Vi måste skicka killarna runt i kommunen istället för att ha en full beredskap, säger Lundin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.