Vy över området Kyrkberget där gruvan planeras. Foto: Arkiv/SVT.

Grönt ljus till gruva – 250 jobb på gång

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Tertiary Minerals har fått tillstånd av Bergsstaten att starta en fluoritgruva väster om Storuman. Det meddelar företaget i ett pressmeddelande.  Gruvans livslängd är beräknad till 18 år och den beräknas sysselsätta 250 personer i uppbyggnadsfasen.

Medan en stor del av gruvbranschen är i djup kris har gruvprojektet i närheten av Kyrkberget, väster om Storuman, fortsatt framåt. Nu har ett stort steg mot en gruva tagits i och med att företaget beviljats en så kallad bearbetningskoncession från Bergsstaten. Det är ett tillstånd att starta en gruva som gäller för 25 år framåt. Nu återstår ett miljötillstånd för att gruvan ska kunna starta.

Fluorit eller flusspat, som det också kallas, är ett mineral som används som tillsatts i flera olika industriella processer. Eftersom det inte behövs ett anrikningsverk vid utvinning av fluorit är kostnaden för att starta gruvan relativt liten, knappt 400 miljoner kronor.

”Ett positivt besked”

En fråga som kan komma upp i miljöprövningen är intressekonflikten mellan rennäringen och den planerade gruvan. Länsstyrelsen har i ett yttrande markerat att man inte är övertygad om att en gruva kan samexistera med rennäringen i området.

– Det var ett positivt besked. Skulle det bli en gruva blir det ett tydligt tillskott till arbetsmarknaden, 88 jobb i drift och 250 i uppbyggnadsfasen, säger kommunalrådet Tomas Mörtsell (C) och fortsätter:

– Det största frågetecknet som återstår är hur det går att kombinera gruvdriften och rennäringen. I övrigt upplever jag det som att företaget tagit miljöfrågorna på allvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.