Skräpet lämnas i naturen. Foto: Roger Jonsson.

Gruvbolag struntar i skiten

Uppdaterad
Publicerad

När letandet efter mineraler har avslutats i ett område är bolaget ansvarigt att städa upp efter sig, men det sker långt ifrån alltid. I ett område utanför Barsele fanns ett stort antal långa järnrör kvar och borrhålen hade inte pluggats igen.

Det är myndigheten Bergsstaten som har ansvaret för att kolla att prospektörerna städar efter sig, men där säger man att man saknar resurser för att sköta detta uppdrag.

Det var en allt annat än upplyftande syn som mötte miljöinspektören Roger Jonsson från Storuman när han förra hösten var ute i naturen när Barsele, där det länge bedrivits undersökningar av en guldfyndighet.

Farligt för djur

Ett stort antal långa järnrör stack upp ur marken. Borrhålen var inte igenpluggade och ur en del hål sprutade det vatten. På marken låg bitar av borrkärnor kvar.

– Trasiga järnrör som sticker upp mellan en halv och en meter är naturligvis farliga för djur och människor, särskilt vintertid, säger Roger Jonsson.

Det är inte det första tillfället som platser där det har prospekterats har lämnats ostädade. Förutom att det djur och människor kan skada sig på de kvarlämnade rören, kan även metaller läcka ut i närområdet om inte hålen pluggas igen.

Det är den statliga myndigheten Bergsstaten som har ansvaret för att kontrollera att platser där det prospekterats städas upp i efterhand. Men där hänvisar man till resursbrist.

– Vi har inte resurser till det. Man kan diskutera om man skulle ha ett system med systematisk tillsyn. Men det skulle kräva helt andra resurser, säger bergmästaren Åsa Persson.

Kommer ni att få de resurserna framöver?

– Ingen aning.

Klarar inte tillsynen

Problemet att Bergsstaten inte klarar av att sköta tillsynen uppmärksammades i en statlig utredning 2012. Slutsatsen i utredningen var att Bergstaten skulle behålla ansvaret för att sköta tillsynen av att prospektörerna städar efter sig och att det skulle handla om just en ”systematisk tillsyn”. Men så har alltså inte blivit fallet.

SVT har utan framgång försökt komma i kontakt med företaget Orex Minerals som har bedrivit undersökningsarbeten i området.

Känner du till liknande exempel på platser där det inte städats efter prospektering? Maila till arne.muller@svt.se. Du kan också höra av dig till oss på facebook.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.