Nu ska guld och titan återvinnas istället för att grävas ner. Foto: SVT.

Guld och titan ur krematoriets aska

Uppdaterad
Publicerad

Skogskyrkogården i Skellefteå är en fridfull och naturskön plats. Krematoriet i det norra skogsbrynet etablerades i början på 1960-talet. Sedan dess har tonvis med metaller från krematoriet grävts ner i närheten av befintliga gravar. Varje år beräknas 20 ton metallskrot ha grävts ner vid svenska kyrkogårdar.

Mellan jul och nyår ligger flera kistor i kylrummen i Alhemskyrkan. Kropparna väntar på kremering. Efter eldbegängelsen hamnar askan i en urna, sedan metallrester från människa och kista skiljts av.

– Hittills har vi alltid grävt ner metallresterna inne på kyrkogården, eftersom lagen förbjudit att det skulle tas härifrån, säger Ronny Hägglöf.

Ronny Hägglöf är kyrkogårdschef i S:t Olovs församling i Skellefteå, en församling inom Svenska Kyrkan. Kyrkan har länge velat ändra begravningslagen och göra det möjligt att återvinna metallresterna från krematorier. I somras ändrades lagen.

– Det känns bra att det äntligen blir möjligt att återvinna. Lagen borde ha ändrats för länge sedan, tycker Ronny Hägglöf.

Avtal med grannlandet

I vårt grannland Norge öppnades möjligheten till återvinning för flera år sedan. Där har företaget Fönix Miljö specialiserat sig på att återvinna metall från krematorier. Efter lagändringen den 1 juli 2016 valde Svenska kyrkan att skriva avtal med det norska företaget om en liknande entreprenad vid de svenska krematorierna.

– Vi samlar in och sorterar metall vid vår nya anläggning i Karlstad och vi har redan begynt och leverera de första fraktionerna vidare, berättar Fönix Miljös verkställande direktör Åge Matre för SVT Nyheter Västerbotten.

Guld från tänder och titan från proteser

Metallskrotet innehåller en rad metaller, främst järn. Men det vilar stora värden i guld från tänder och titan från proteser. 

– Vi håller hårt på etiken. Allt biomaterial som kan tänkas följa med återför vi till kyrkogård. Så vi tar enbart rätt på metallerna, säger Fönix vd Åge Matre.

Flera miljoner i vinst

Sedan alla kostnader för transport, sortering och fraktionerna räknats bort har verksamheten hittills gått med vinst i Norge. Enligt avtalet går 80 procent av vinsten tillbaka till krematorierna. Hittills har det blivit en utdelning på dryga tre miljoner norska kronor per år.

I Sverige kommer motsvarande del av vinsten att tillfalla allmänna arvsfonden.

– Det borde bli fyra-fem gånger beloppet i Norge, tror Åge Matre. 

”Bra att en del pengar går till forskning”

Ronny Hägglöf på Alhems kyrkogård gillar upplägget.

– Sedan i somras har vi samlat all metall, som vi packar ner i speciella boxar. Sedan kommer en bil och hämtar upp materialet från krematorierna i Kiruna, Luleå, Skellefteå, Östersund och Sundsvall för vidare leverans till Karlstad. Jag tycker det känns bra att en del av pengarna kan gå tillbaka till forskning om cancer och andra sjukdomar.

De första leveranserna från krematorierna i Norrland kommer att gå iväg någon gång in på det nya året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.