Guldet glimmar i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

340.000 kronor, så mycket får man betala för ett kilo guld idag. Priset i svenska kronor har hållit sig på en ganska stabilt hög nivå under flera år nu. Det förklarar också att det finns ett intresse av att starta nya guldgruvor, samtidigt som stora delar av gruvbranschen befinner sig i kris.

Det förklarar också att det finns ett intresse av att starta nya guldgruvor, samtidigt som stora delar av gruvbranschen befinner sig i kris. I länet är det tre guldgruvor som är aktuella för närvarande.

Australiensiska bolaget Dragon mining har återupplivat planerna på en guldgruva i Fäboliden. Det svenska prospekteringsbolaget Botnia exploration siktar på att starta ett par mindre guldgruvor i närheten av Vindelgransele och så är det då planerna på en guldgruva i Barsele. Det i särklass största av de tre planerade guldprojekten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.