Foto: SVT

Gymnasieprogram läggs ner i Umeå

Publicerad

Antalet sökande har minskat och ändamålsenliga lokaler saknas – därför tvingas nu restaurang- och livsmedelsprogrammet till nedläggning. Men för de matintresserade kommer nya inriktningar att erbjudas.

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden i Umeå kommun har beslutat att restaurang- och livsmedelsprogrammet inte ska erbjudas under läsåret 2017/2018. Det efter att antalet sökande till programmet har minskat under flera år.

– Jag är anställd i en politisk organisation och jag ska förhålla mig till de politiska besluten, vilket jag gör. Men sedan tycker jag att det är tråkigt och sorgligt att programmet läggs ner, speciellt då Umeå är en restaurangstad med många restauranger som bara blir fler och fler, säger Carina Claesson Söderström, ansvarig rektor för programmet. 

Undervisas i paviljonger

Utbildningen drivs sedan i våras på Midgårdsskolan, men där kan endast de teoretiska delarna av utbildningen bedrivas, då ändamålsenliga lokaler för utbildningen saknas på skolan. De praktiska delarna av utbildningen bedrivs i tillfälliga lokaler på andra platser i Umeå.

– Att man inte har utbildningslokaler på samma skola som man går på påverkar antalet sökande. Eleverna har undervisning i paviljonger vid Fridhemsgymnasiet och de bussas ut på Klockarböcken. Men sedan är det en generell nedgång i hela landet när det gäller antal sökande till yrkesutbildningar, säger Carina Claesson Söderström.

Politikerna vill inte satsa

Omfattande investeringar i nya lokaler skulle krävas och det är något som nämnden inte vill satsa på.

– För närvarande finns inget utrymme för en sådan satsning. Detta både med tanke på kommunens nuvarande ekonomiska läge och möjligheterna att hitta lämpliga lokaler för utbildningen, säger Peter Vigren (S), ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, i ett pressmeddelande.

Programmet kommer däremot att erbjudas som lärlingsutbildning. I dag bedrivs Restaurang- och livsmedelsprogrammet med inriktning bageri som lärlingsutbildning. Från och med läsåret 2017/2018 kommer även inriktningen Kök- och servering att erbjudas som lärlingsutbildning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.