Foto: SVT

”Min parkering är till för kunderna”

Uppdaterad
Publicerad

Olof Rönnqvist har drivit sportbutik i Umeå i många år och på kundparkeringen har han ofta varit med om att personer parkerar lite som de vill. Nu har han tagit saken i egna händer.

– Min parkering är till för kunderna, inte för de som ska ner på stan eller gå in i andra butiker, förklarar han.

På en stor gul skylt har han skrivit att det blir en avgift på 550 kronor för den som vill parkera utan att att gå in i butiken.

Parkeringar i länet

– Varje gång någon parkerar hos mig för att inte handla förlorar jag ju en kund. På sommaren kan det vara riktigt mycket bilar här, säger han.

”En del visar sig ångerfulla”

Medan vi står och talas vid ute på gården sneglar han på en som just parkerat. Han kontrollerar att personen i fråga verkligen går in i butiken.

– En del visar sig vara ångerfulla och ber om ursäkt men de som blir sura får böter. Det är ju på min mark de parkerat, säger Olof Rönnqvist och visar hur han viker ihop och stoppar ner lappen med information om avgiften vid en av bilarna.

Det är helt lagligt att ta ut en avgift på sin egen mark, men det finns vissa regler som måste följas. Läs mer här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Parkeringar i länet

Mer i ämnet