Foto: Gunnar Nordlund/SVT

Häng med på norrskenssafari

Publicerad

Intresset för att ta bilder på norrsken har ökat, SVT följde med en kväll till Bjuröklubb utanför Skellefteå på jakt efter det tjusiga himlafenomenet.

Gunnar Nordlund från Bjurön utanför Lövånger är på väg på en av sina kvällsvandringar på jakt med sin kamera efter Norrsken

– I början gick jag ofta ut till Bjuröklubb och tog några bilder som avkoppling på kvällen, sen blev det senare och senare och tillslut blev det mer på natten jag fotograferade, säger Gunnar Nordlund.

Norrsken över Bjuröklubb. Foto: Gunnar Nordlund

Intresset för norrsken har blivit så stort i år att Gunnar nu anordnar norrskens-safari för de som önskar.

– Då träffas man några och tittar på norrsken, en del filmar och en del fotograferar helt enkelt.

Under åren har det blivit bildutställningar i hembygden för Gunnar men nu läggs de flesta av hans bilder ut på sociala medier.

Vad är det som driver dig?

– Bra fråga, driver mig, jag har alltid haft en passion för att fotografera, och jag kan inte sticka under stolen att jag gillar prylar också, och att man kan få ett fantastiskt resultat ur det, och att man får cred för det. Det är jättefint, säger Gunnar Nordlund.

Tröttnar inte

Trots att han är ute ofta med sin kamera så tycker han att det är lika spännande varje gång.

– Det är aldrig lika, det kommer olika färger och vyn blir alltid olika fastän jag rör mig inom ett ganska begränsat område, jag har några ställen här ute på Bjuröklubb som jag utnyttjar med stora vyer i olika vädersträck. I dag har vi norrskenet söder om oss, så det kan vara bra att ha en stor öppen yta.

Foto: Gunnar Nordlund

Har du några tips?

– Ett riktigt stadigt stativ med stadig kulled, för att du ska kunna hålla slutaren öppen mellan fem och 20 sekunder, och så mycket vidvinkel som det går om man har en vanlig kamera.

– Då ställer man den på 18mm och bländare 3.5 och så provar man olika avståndsinställningar avslutar Gunnar Nordlund.

Norrsken

Polarsken är ett ljusfenomen som uppstår när laddade partiklar (huvudsakligen elektroner) som accelererats till höga energier i jordens magnetosfär kraschar i atmosfären. Sådan acceleration sker bara i vissa områden i magnetosfären, vilket gör att polarskenet huvudsakligen uppträder i ringformade områden runt jordens två magnetiska poler.

Polarsken på norra halvklotet kallas norrsken, latin aurora borealis, och på södra halvklotet södersken, latin aurora australis. Det senare begreppet används dock sällan och norrsken används ofta (om än lite slarvigt) som en synonym till polarsken i allmänhet.

Källa: Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.