Foto: Kent Lindström

Här är nya galna fiskerekordet

Uppdaterad
Publicerad

9,23 kilo – det är nya rekordet i ismete. Gunars Jankovskis, från Lettland, fick ett ordentligt napp i Malgomaj – en riktig rekordsjö i Västerbotten.

Gunars Jankovskis från Lettland hade tillbringat nästan en vecka med att pimpla på sjön Malgomaj i Vilhelmina tillsammans med en kompis. I torsdags nappade det plötsligt ordentligt. En röding på hela 9,23 kilo fastnade på kroken.

– Det tog ett bra tag att få upp den, berättar Vilhelminabon Kent Lindström, som träffade fiskarna innan de åkte hem till Lettland igen.

– De fick hacka upp isen för att få upp fisken och frös om händerna eftersom det var 24 minusgrader. Men de var jätteglada och åkte in till Vilhelmina för att visa upp fångsten, berättar han.

Riktig rekordsjö

I början av januari drog Ragna Asproth upp en rekordstor röding på 8,08 kilo ur samma sjö. Det rekordet stod sig alltså inte ens en månad. Att det fanns ännu en jätte under samma is tros ha sin förklaring i att det finns en fiskodling i Malgomaj.

– Rödingen kommer från ett naturligt svinn från odlingen i sjön. Rekordfiskarna är gamla fiskar därifrån som ätit upp sig. Troligen har de hittat mat vid fiskeodlingen, säger Niklas Berglund, jakt- och fiskeföretagare i Vilhelmina.

Men det gäller förstås att ha fiskelyckan med sig. De flesta rödingar som fångas väger ungefär 1,5 kilo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.