Foto: Markus Eriksson

Här är säsongens första norrsken

Uppdaterad
Publicerad

När höstmörkret faller ökar chanserna för att få se färgsprakande underhållning på himlen. Markus Eriksson i Lycksele lyckades fånga säsongens första norrsken på bild i natt.

Markus Erikssons rekord är att fånga norrsken på bild redan 16 augusti. Nu blev det en dag senare, natten till den 17 augusti. Men himlen bjöd på ett rejält skådespel.

– Enligt prognosen skulle det komma ett 20 minuter långt utbrott just innan klockan 01, men det blev längre än så. Solen stör fortfarande mycket men eftersom det blev så kraftigt fick jag fina bilder och film, berättar Markus Eriksson.

Inte bara på vintern

Norrsken är något många förknippar med vinter och kyla men så behöver det inte vara.

– Direkt det blir mörkt och klart ute så kan du fotografera norrsken. Och det är skönare att kunna fota i t-shirt än i 30 minusgrader, så resonerar jag i alla fall, säger Markus Eriksson.

Även söderut

Han har sett bilder på norrsken tagna på Gotland och i Stockholm redan i början av augusti.

Se Markus fina bilder i spelaren ovan.

Det är förresten inte första gången Magnus Eriksson ägnar natten åt att fotografera himlafenomenet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.