Foto: SVT

Här är störst chans att fälla älg

Uppdaterad
Publicerad

Nu är älgjakten i Västerbotten igång. Störst chans att skjuta en älg i höst är i Skellefteåområdet och längst kusten söderut mot Robertsfors, enligt Jägareförbundets siffror.

Totalt ska 14 573 älgar skjutas i Västerbotten i år. Det här är en ökning med omkring 1500 älgar det vill säga 7 procent.

Låta storälgen gå

Nu vill också jägareförbundet att jägarna ska tänka efter vilka älgar som ska skjutas. Dom som bäst sprider sina gener är de stora tjurarna så tjugotaggaren ska helst gå fri från jägarnas kulor.

Älgjakten i Västerbotten

– Det är väl inte alla jägarna som släpper förbi de stora tjurarna och det ska väl inte vara totalförbud på stortjurarna. Men vi ska tänka på att ha en tillräckligt stor andel kapitala tjurar som för göra sitt jobb under brunsten. Det är det viktigaste, säger Mikael Karlsson som är jaktvårdskonsulent hos Jägareförbundet i Västerbotten.

Läs också: Reporterns lockrop – härmar älgko

Minst chans i Malå

Efter flera års hård avskjutning har det börjat märkas att det finns färre älgar. Trots det ska det skjutas fler i år än förra året för att det ska finnas en vinterstam på mellan 25 och 30 000 älgar. Tillväxten är stor och jägarna kan skörda 40 procent av stammen varje år. Och frågan är var det är störst chans att skjuta en älg i Västerbotten i år.

– I Västerbotten har nog alla jägare en stor chans men allra störst chans har jägarna i Skellefteåområdet och längs kusten söderut för där har vi den största älgtätheten. Minsta chansen har jägarna i Malå för där finns är det inte så stor älgtäthet, säger Mikael Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Älgjakten i Västerbotten

Mer i ämnet