Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är krig nu” – se gripandet och hör mannen hota polisen i Umeå. Foto: Polisen

Här griper polisen misstänkt gängledare i Umeå – pekas ut som hjärnan bakom skjutning

Uppdaterad
Publicerad

Den 23-åring som misstänks ligga bakom skjutningen i Umeå beskrivs av polisen som drivande i en konstellation som bedrivit narkotikahandel i staden. När han greps på en krog i slutet av förra året hotade han både poliser och vakter med våld.

– Hälsa ”polischefs namn” att det är krig nu alltså! skrek han bland annat.

Den 23-åriga mannen är knuten till det våldsamma Dalennätverket.

Han dömdes 2021 till två års fängelse för bland annat grovt narkotikabrott. Hösten 2022 frigavs han villkorligt. Bara ungefär två månader senare greps han igen för misshandel på ett uteställe i centrala Umeå.

Skjutning i centrala Umeå

I samband med gripandet uttalade han en rad hot, bland annat hotade han att skjuta en av ordningsvakterna. Han hotade också en polischef.

– Hotet mot ordningsvakterna är ytterst allvarligt, men att mitt namn nämns i sammanhanget fäster jag inte så stor vikt vid, säger polischefen.

Hållit sig undan utomlands

Vid gripandet ville han prata med specifika poliser och beklagade sig över att polisen hade span på honom dygnet runt.

– En del tror det är så oavsett vad som är sant. Det kan vara ett sätt att bekräfta sig själva, säger polischefen.

Mannen åtalades i januari för misshandel, försök till våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd, narkotikabrott och olaga hot. Men rättegången ägde aldrig rum. Mannen hade enligt handlingar från Kriminalvården åkt utomlands och hållit sig undan.

”Sammantaget bedöms det finnas en förhöjd risk för återfall i kriminalitet och att det således finns ett övervakningsbehov.”, skrev Kriminalvården om mannen i ett yttrande.

Polisen: Hjärnan bakom skjutningen

I april skjuts en man i 25-årsåldern som kopplas till det konkurrerande kriminella nätverket Foxtrot i centrala Umeå.

Polisen har pekat ut 23-åringen som hjärnan bakom skjutningen. Han är misstänkt för anstiftan av försök till mord, grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott.

I förhör med polisen nekar 23-åringen till brott och mannens advokat vill inte kommentera ärendet i nuläget.

Åtal för mordförsöket Öst på stan i Umeå väntas komma fredagen 27 oktober och rättegången startar i början på november. Där kommer även åtalet kring misshandeln och hoten tas upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutning i centrala Umeå

Mer i ämnet