• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Här räddas filmfestivalen

Uppdaterad
Publicerad

Sagabiografen i Adak är i så dåligt skick att den riskerade tippa innan helgens filmfestival. Nu kämpar adakborna in i det sista för att rädda sin anrika biograf.

– Vi har försökt att staga upp biografen för den var på väg någon annan stans. I ena hörnet höll den på att tippa, berättar festivalens eldsjäl Eivor Jonsson.

Till helgen hålls den nittonde filmfestivalen i Malåbyn Adak. Men det kunde slutat illa om biografen inte åtgärdats.

– Då vet jag inte hur länge biografen stått kvar.

Problemen upptäcktes när man märkte att väggen och golvet började skilja några centimeter sig som larmet gick.

– En av killarna som jobbat här sa att det är ett under att inte ena hörnet brakat ihop.

Filmbesök

Under åren har många kända filmprofiler besökt festivalen. Bland annat Jonas Gardell, Martin Ljung, Görel Crona. Årets gäst blir Västerbottensprofilen Roland Hedlund känd från många svenska filmer.

Eivor Jonsson ser efter reparationsarbetet fram mot ytterligare en lyckad filmfest i Adak.

– Nu ha vi gjort något radikalt som gör att det står i flera år, även om vi måste fortsätta nästa sommar på baksidan av biografen.

Göran Sandgren / Patrik Samuelsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.