Klippet har setts av tusentals. Känsliga tittare varnas Foto: Malin Jonsson

Här testar hunden Ella surströmming

Uppdaterad
Publicerad

Malin Jonsson i Umeå bjöd sin hund Ella på surströmming. Filmen på hundens minst sagt magstarka reaktion sprids flitigt i sociala medier.

Under surströmmingsskivan satt den femåriga franska bulldoggen Ella och tiggde ljudligt vid bordet. Familjens andra franska bulldogg Ernst är en inbiten surströmmingsätare, så Malin Jonsson tänkte att Ella skulle få smaka en bit.

– Min tanke var att den skulle gå ner och att det skulle bli en film i surströmmingens favör. Men så blev det ju inte. Jag har inte förväntat mig den reaktionen, säger Malin Jonsson.

Vänder sig i magen

Filmen visar hur ivrig Ella blir när gaffeln med en fiskbit sticks ner till henne. Hunden utstrålar en viss ambivalens innan det till slut vänder sig i magen på henne. Hon hinner inte ens ta ett smakprov. Filmen har delats tusentals gånger.

Hur mådde Ella efteråt?

– Hon hämtade sig ganska snabbt. Ella är en figur som inte låter sig nedslås så lätt, säger Malin Jonsson.

Krävs träning

Malin Jonsson berättar att det tog sju år för henne att lära sig äta surströmming i vuxen ålder, så hon tror att Ella fortfarande har möjlighet att få smak för den norrländska delikatessen.

– Nästa träningstillfälle får vi anpassa underlaget så det blir mer lättstädat, säger Malin Jonsson.

Kräftor i stället

Hon berättar att det är färskfoder som är Ellas vanliga diet. Men favoritmaten är skaldjur – och framför allt kräftor.

– Hon får träna på att äta surströmming, men det kan vara så att hon tillhör kräftätargruppen i stället, säger Malin Jonsson.

Se klippet ovan – men känsliga tittare varnas!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.