Foto: TT

Hårt snöfall slår mot kusten

Uppdaterad
Publicerad

Efter nattens hårda vindar blåser det under onsdagen in ett snöoväder mot Västerbottens kustland. Även till sjöss väntas vattenståndet höjas med över en meter.

Igår varnades det för att nya lågtryck med snö och hård blåst var på ingång mot landets västra delar. Redan under tisdagskvällen och natten mot onsdag blåste det friskt på sina håll i länet. Nu drar vindarna dragit med ett snöoväder som kommer träffa Västerbottens kustland med full kraft.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning där det väntas mellan 10-20 centimeter snö på lokala håll, detta i kombination med frisk sydostlig vind. Snöfallet väntas hålla i sig även natten mot torsdag.

I samband med varningen för nederbörden vid kusten flaggas det också för halkrisk på vägarna.

Varnar för högt vattenstånd

Ute på norra Kvarken och Bottenviken längs länskusten är klass 1-varningar utfärdade för kulingvindar och högt vattenstånd.

Vindarna kommer under onsdagskvällen blåsa syd- eller sydväst i upp till 18 meter per sekund, och vattenståndet kommer stiga till uppåt 110 centimeter över medelvattenstånd. Småbåtsbryggor och kajer riskerar att översvämmas vid de nivåer som kan uppnås under kvällen.

Under torsdagkvällen väntas vattenståndet börja sjunka tillbaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.