Foto: SVT.

Barnen som pratar med hästar

Publicerad

Barn får hjälp att utveckla språket med hjälp av hästar. Luspens ryttarförening i Stensele har satsat på ”Stall för alla”.

Therese Thiger som är en av instruktörerna manar på de små barnen som sitter på dem stora hästarna. I projektet ”Stall för alla” har Luspens Ryttarförening i Stensele satsat på barn med invandrarbakgrund och barn med olika funktionshinder.

Liv i klubben

Det har gjort att det blivit liv i klubben efter några år av nedgång. De trygga ridskolehästarna känner vem som sitter på ryggen och anpassar sig. Och för barnen med funktionshinder har ridningen haft stor betydelse.

– Vissa har utvecklat språket bättre och de flesta har tränat upp sin balans otroligt mycket, säger Maria Karlsson som är projektledare vid Luspens Ryttarförening.

Bekväm med hästarna

Nioåriga Julia Larsson hanterar den stora hästen utan problem.

– Det är inte alls svårt. Roligast är att man får rida och umgås med hästarna, säger hon.

Ökat självförtroende

Barn med invandrarbakgrund har kunnat stärka språket och fått större självförtroende. Det tack vare hästarna.

– Hästarna lever i nuet och koncentrerar sig på vad som ska hända i stunden. De känner också på sig vem som sitter i sadeln och anpassar sig efter det, säger Maria Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.