Hiphopdrottningen Cleo släpper nytt

Uppdaterad
Publicerad

Hon kallas Sveriges hiphopdrottning, är stolt norrlänning och släpper snart en ny skiva. Nu berättar Cleo om det nya materialet – och vad hon tycker om kulturpolitiken i hemstaden Umeå.

I mitten av maj släpper Nathalie ”Cleo” Missaoui plattan Vi har sagt allt. Och trots att hon beskriver den som ”väldigt mycket jag” så har hon lämnat sin comfortzone den här gången.

– Jag har väldigt lite gäster, bara två stycken på sex spår. Det är väldigt olikt mig. Jag har alltid gjort låtar med andra, men nu ville jag testa, och tänkte 'Vad händer om jag gör låtarna själv?”.

Engagerad i Fatta!

Många känner kanske igen Cleo från organisationen Fatta! som hon var med och startade 2013. De kämpar mot sexuellt våld och för samtycke.

– Det var en direkt reaktion på ett fall här i Umeå, som kallades för flaskvåldtäkten. Det var tre unga killar som blev friade på alla punkter i ett våldtäktsfall, trots att det fanns mycket bevis på att det hade skett.

Se också: Cleos spontanrap i SVT-korridoren

”Jag har mitt Norrland”

För tre år sedan flyttade hon till Stockholm, men hon ser fortfarande Umeå som hemma. Och den norrländska stoltheten får utrymme i hennes texter.

– Jag har ju ingen förtort att skryta om. Jag har mitt Norrland liksom, säger Cleo.

Läs mer: Cleo om kärleken till Umeå

Tycker kulturlivet har bleknat

Men när det kommer till kulturlivet tycker hon att Umeå att har bleknat. Och att pengarna behöver fördelas på ett annat sätt.

– Det är verkligen inte bara dåliga saker som har hänt. Men man behöver skifta fokus och inse att gräsrotsrörelsen är viktig att värna om. Att folk i den mår bra och att man känner att man är respekterad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.