Foto: SVT

Högt valdeltagande pressar politikerna

Uppdaterad
Publicerad

Vid 21:30 var resultatet ett faktum. Sorseleborna röstade nej till fler vindkraftsparker på Blaiken. Men vad händer nu? I slutet av april ska kommunfullmäktige ta ställning.

En seger för nej-sidan med 641 röster kontra ja-sidans 581. Jonas Forsgren har drivit frågan i 11 månader.

– Jag är glad att det är över, det har vart en intressant resa. Men nu har den nått sitt slut och vi har fått reda på vad kommuninvånarna tycker.

Vindkraft i Sorsele

Det här är en rådgivande folkomröstning. Kan fullmäktige gå emot det här?

– Nu var valdeltagandet högt, så jag tycker att man ska följa resultatet i folkomröstningen. Det är faktiskt en stor del av befolkningen som har sagt sitt.

”Jag har misslyckats”

Kommunalrådet Kjell Öjeryd (V) kände sig uppgiven under söndagskvällen.

– Det känns inte bra helt enkelt. Det känns som att jag har misslyckats i min förhoppning om att få ut budskapet om hur positivt detta skulle vara för vår ort. Nu kommer vi få det svårare att överleva, säger han.

Exakt hur man kommer använda resultatet är oklart från Öjeryds sida.

– Även om deltagandet var högt så är det fortfarande drygt 37 procent som inte röstat. Det måste tas i beaktning. Vi ska analysera resultatet och fundera på vad som ska göras, säger Kjell Öjeryd.

Tar ställning i april

Nästa planerade kommunfullmäktigesammanträde i Sorsele kommer att hållas den 25 april. Då ska ledamöterna ta ställning till hur man ska välja att använda resultatet i sitt framtida beslut.  

I Västerbotten har det tidigare hållits sju folkomröstningar. Kravet på ett valdeltagande på minst 50 procent har varit avgörande för att politikerna ska se resultatet som vägledande och därmed överväga en förändring i beslut. Under gårdagen röstade 62,5 procent.

Klockan 13:00 idag, måndag, ska valnämnden sammanträda. Då meddelas också det förfinade, slutgiltiga röstningsresultatet.

Slutligt resultat av folkomröstning 2016

Antal röstberättigade           2005 st                                  

Antal avlagda röster             1254 st               62,5 %                               

Ja-röster                               581 st               46,3 %            

Nej-röster                              641 st               51,1 %

Blanka-röster                           30 st                 2,4 %

Ogiltiga röster                            2 st                 0,2 %

Under måndagen granskades fem röster. Tre av dessa godkändes och redovisas i totalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Sorsele

Mer i ämnet