Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen söker fortfarande efter den mystiske man från Stockholm som skickades till Umeå för att övervaka skjutningen Öst på stan i april. Foto: Erik Abel/TT, SVT

Höjdare från Stockholm skickades upp för att övervaka skjutningen i Umeå

Publicerad

Inför skjutningen i april skickades en man, som kallas ”Storfräsaren”, upp till Umeå från Stockholm – för att övervaka dådet. Polisen vet ännu inte vem han är, men har inte gett upp jakten.

– Han har stöttat med råd och dåd, säger spaningschefen Thomas Palmgren.

Polisen vill gärna lösa gåtan om vem denne man är. Utredningen kring det fortsätter även framöver.

– Vi har försökt utreda det så gott vi kan och vi har inte kommit fram till vem personen är. Vi jobbar vidare med det, säger spaningschefen Thomas Palmgren.

Gömde sig i lägenhet

Enligt förundersökningen har mannen gömt sig i en lägenhet på Teg knuten till några av de åtalade, en tid innan skjutningen utfördes. Där ska han även ha misshandlat en av de åtalade med slag mot huvudet innan dådet utfördes.

I en av chattarna tillfrågas den utpekade gängledaren ”Don Svensson” hur länge mannen ska vara kvar där.

”Men du, det känns lite märkligt att Storfräsaren ska vara i lägenheten, när åker han?” skriver en av de åtalade.

När polisen frågar ”Don Svensson” i förhören om detta är svaret kort.

– Ingen kommentar.

Ville inte bli störd

I förundersökningen framgår även att andra personer som bodde i den aktuella lägenheten samtidigt inte fick vistas i de allmänna utrymmena eller gå på toaletten utan att be om lov. ”Storfräsaren” ville inte bli sedd eller störd.

Efter skjutningen skickar ”Don Svensson” en fråga i en chatt.

”Bror, tänkte en annan grej också. Haru en vän som kan köra ner en vän till Stockholm snabbt för en bra slant?”

Polisen menar att den som ”Don Svensson” vill ordna skjuts åt är just Storfräsaren efter att skjutningen är genomförd.

Vet inte vem som beordrat skjutningen

Spaningschefen Thomas Palmgren vet ännu inte om skjutningen beställdes högre upp i narkotikanätverket Dalen eller om den kom från ”Don Svensson”.

– Det är svårt att säga exakt varifrån den är beställd, om det är från Umeå eller södra Sverige. Man kan konstatera att det har funnits en person som härstammar från södra Sverige som har varit på platsen för att övervaka. Sedan om de är anstiftare till skjutningen, det är svårt att säga i nuläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.