Foto: SVT/ arkiv

Lennart Holmlund ber om ursäkt

Uppdaterad
Publicerad

Efter kritiken mot Lennart Holmlunds kommentar om romers bajsande i Umeå ber nu före detta kommunalrådet om ursäkt.

”Jag var och såg hur det såg ut på OK på Carlslid och så har aldrig svenskar bajsat, aldrig i livet”. Så skrev Lennart Holmlund i en kommentar på Facebook. Ett inlägg som fått mycket kritik och polisanmäldes av föreningen Rung som menar att han spridit antiziganism. Holmlund sitter i Björklövens styrelse. Klubben har tagit avstånd från hans åsikter.

Partiet krävde ursäkt

Socialdemokraternas distriktsordförande i Västerbotten, Lilly Bäcklund krävde under söndagen att Holmlund skulle be om ursäkt. Och på söndagskvällen skriver han på sin blogg på vk.se:

Lennart Holmlund

Jag ber om ursäkt!

Mina uppmärksammade kommentarer i media rörde enskilda händelser med anknytning till romerna.

Jag vill be alla som uppfattat mina kommentarer som generella och som har tagit illa vid sig av dem om ursäkt.

Jag är så långt ifrån det går att vara rasist. Jag har hela mitt politiska liv kämpat för och tror på alla människors lika värde. Jag har i hela mitt liv arbetat för att skapa ett mer jämlikt och jämställt samhälle såväl i Sverige som utomlands. Jag är uppriktigt ledsen över att människor tagit illa vid sig av mina felaktigt generaliserande kommentarer.

Holmlunds uppdrag

Lennart Holmlund slutade som kommunalråd för ett år sen, men är inte sysslolös, utan sitter i flera styrelser. Han har bland annat följande uppdrag:

Kommunala bolaget INAB, Infrastruktur i Umeå AB.

Umeå Badhus AB

Björklöven AB

Ledamot i Region Västerbottens arbetsutskott

Ledamot i kommunfullmäktige i Umeå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lennart Holmlund

Mer i ämnet