Norrlandsoperans chefsdirigent Elim Chan väljer nu att lämna sin tjänst efter knappt ett år. Foto: SVT

Hon är operans drömvärvning

Uppdaterad
Publicerad

Norrlandsoperans blivande chefdirigent Elim Chan hyllar sina nya kollegor och drömmer om storverk. På torsdagen gör hon ett gästspel i Umeå.

Elim Chan börjar egentligen sitt uppdrag som chefdirigent för Norrlandsoperans symfoniorkester först sommaren 2017, men redan på torsdag kväll gör hon ett inhopp med bland annat Beethoven på programmet. Hon är under hösten verksam i Los Angeles, men har lämnat solen för några snöiga dagar i Umeå.

– Jag tror att det snöade förra gången jag var här också, säger hon och ler.

Tycke uppstod – erbjöds uppdraget

Förra besöket var i februari när hon som gästdirigent ledde orkestern i en konsert med bland annat Scheherazade. Det tycke som uppstod mellan orkestern och Elim Chan var så starkt att hon några månader senare blev erbjuden uppdraget som chefdirigent.

– Det hände någonting mellan henne och orkestern som är svårt att sätta ord på, kemi uppstod, säger Norrlandsoperans musikchef Elisabet Ljungar.

– Jag har jobbat med rätt många orkestrar nu, men det är inte alltid så speciellt, med en sådan kemi, så jag vet att stora saker kan hända här, säger Elim Chan

Påbörjade läkarstudier i USA

Hon är från Honkong och har drömt om att bli dirigent sedan hon var liten. Istället flyttade hon till USA för att läsa till läkare, men under åren på Smith College ändrade hon sig och vågade istället följa sin dröm.

Sedan dess har hon hunnit med mycket. Bland annat har hon vunnit den internationella dirigenttävlingen Donatella Flick Conduction. Priset var bland annat det prestigefyllda uppdraget att få vara assisterande dirigent vid Londons symfoniorkester, LSO.

– Att dirigera LSO är som att köra en Ferrari. Musikerna är väldigt skickliga, det utmanar dig att vara väldigt bra, säger Elim Chan.

Dirigerar som en fotbollscoach

Nu är hon redo att stå på egna ben och är väldigt förtjust i vad hon ser i Norrlandsoperans symfoniorkester. Hon ser talang och potential att växa, bara orkestern får lite självförtroende.

Sitt eget jobb liknar hon vid fotbollscoachens. Hon spelar inte själv, men står vid sidan av linjen och pekar på detaljer och ger perspektiv.

– Jag tror att de gradvis börjar förstå att de kan bli fantastiska, säger Elim Chan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.