Sara Jordenö har gjort en film om nedläggningen av fabriken. Foto: SVT.

Hon har gjort film om nedläggningen

Publicerad

Idag anlände regissören Sara Jordenö till sin gamla hemort Robertsfors för delta på lördagens premiär av Diamantfolket. Vi träffade henne på flygplatsen i Umeå för att prata om den nya filmen och hur det är att göra en film om sin hemort.

Ragissören Sara Jordenö har växt upp i Robertsfors och i sin ungdom jobbade hon också i fabriken som gjorde syntetiska diamanter. När hon fick höra att fabriken skulle lägga ner kom direkt tanken på att vilja göra en film.

– Dels var det min första arbetsplats och min far jobbade på fabriken i hela sitt liv. När jag hörde att den skulle lägga ner var det som att en del av Robertsfors skulle försvinna, säger Sara Jordenö.

Vill skildra nuet

Idén till filmen växte fram i samarbete med Statens konstråd. Tillsammans med Lisa Rosendal ville hon skildra nuet och hur bilden av samhället ser ut när något stort försvinner.

Sara Jordenö ville också visa hur någon kan drabbas om de jobbat på samma arbetsplats och helt plötsligt står utan jobb. Hur människor reflekterar över en sådan stor förändring. 

– Folk har varit väldigt öppna och det är jag väldigt glad över. Det här är en fabrik och en industri som varit väldigt hemlig. Sen vill folk inte heller prata om sådana här känslor. Jag är väldigt tacksam för att folk öppnade upp och lät mig komma så nära, säger Sara Jordenö.

Nervös inför reaktionerna

Och imorgon är det världspremiär i Robban. Hur känns det?

– Jag är väldigt nervös om vad folk ska tycka om filmen. Sen ska vi visa den på en massa andra orter i Västerbotten också. Jag hoppas att det blir ett bra samtal om filmen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.