Hon vill tacklas för att synas

Uppdaterad
Publicerad

Sjuksköterskan och nyblivna småbarnsmamman Karolina Henriksson är lagkapten i Björklöven. Hon lägger ner lika många timmar som herrarna på sporten hon älskar mest – men utanför rampljuset.

T3 Arena fullständigt kokar när Björklöven tar sig an Vita Hästen. Samtidigt – vägg i vägg – slåss damlaget för en plats i hockeyns finrum. Platser till Riksserien står på spel och på onsdagen kom Sundsvall på besök.

Publiktrycket var enormt och 5400 personer fanns på läktarna. Men det var i hallen bredvid, där Björklövens herrar spelade om en plats i kvalet till SHL.

– Det känns tråkigt såklart. Vi lägger ju ned lika mycket tid men får inte samma uppmärksamhet. Jag hoppas att det förändras i framtiden, säger hon.

Inget 9 till 5-jobb

Majoriteten av herrtruppen försörjer sig helt och hållet på ishockeyn. Karolinas förutsättningar är annorlunda. Säsongsavgiften ligger på ungefär 4500 kronor och hon livnär sig på heltidstjänsten på ett äldreboende. Och dagarna blir långa.

– Jag kliver upp halvsju på morgonen, lämnar sonen på dagis och åker på jobbet. Där äter jag en tidig middag och när jag slutat har jag en kvart på mig att cykla till hallen, säger hon och fortsätter:

– När vi har veckomatch är jag väl inte hemma förrän vid 23-tiden. Och nästa vecka, när vi har bortamatch, måste jag plocka ut två semesterdagar för att kunna vara med.

Vill tacklas

Den största anledningen till de skrala publiksiffrorna tror Karolina stavas regelboken. En av de viktigaste ingredienserna inom ishockeyn, tacklingarna, tillåts inte när damerna spelar och det är ett stort problem.

– Visst, vi gör ju också snygga mål men publiken vill ha mer. Hockeyn är en hård och fysisk sport och självklart vill vi också tacklas utan att få två minuters utvisning.

Hatar att förlora

När pucken släpps i T3 Centers B-hall är bara de närmast sörjande på plats. I hallen intill vibrerar läktarna av hejarop och applåder. Karolina Henriksson klev upp halvsju på morgnen, lämnade sonen på dagis och hade en kvart på sig att hinna till samlingen. Sundsvall vinner matchen med 2-0 och Karolina är förbannad.

– Jag hatar att förlora!

På frågan om det ändå är värt mödan spricker hon genast upp i ett leende.

– Självklart, att spela hockey är det bästa jag vet. Jag älskar den här sporten, säger hon och skyndar iväg igen.

Den här gången hem till sonen och maken.

Karolina Henriksson:

Ålder: 26 (fyller 27 i april)

Position: Center

Klubb: Björklöven sedan 2010

Moderklubb: Storumans IK

Övriga klubbar: Trixa, Skellefteå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.