Kvinnor kan ha fått fel besked på sina cellprover. Foto: Svt

Hundratals kvinnor kan ha cellförändringar

Uppdaterad
Publicerad

Analytikern gjorde fel. Nu ska 8000 prover analyseras på nytt.

23 felaktiga fall har upptäckts – sex av dem är allvarliga. Och siffrorna väntas stiga när ytterligare 8000 prover ska analyseras på nytt.

Bakgrunden till detta är en cytodiagnostisk analytiker som bedömt flera cellprover som normala, trots att det fanns spår av cellförändringar.

Nu går man tillbaka två år och analyserar om alla prover. Än så länge har man analyserat cellprover en månad bakåt i tiden och upptäckt 23 felaktiga fall, men många fler väntas få ett negativt besked.

Analytikern gjorde fel

Klockan 13 hölls en presskonferens om incidenten. Där framkom att analytikern som gjort fel har andra arbetsuppgifter tills vidare, men hon väntas inte bli av med jobbet.

Felet upptäcktes  av en överläkare som märkte att andelen cellförändringar i Jämtland var lägre än på andra håll.

De kvinnor som efter granskningen visar sig ha cellförändringar erbjuds en uppföljning vid kvinnosjukvården i Östersund. Dessa kvinnor är en prioriterad grupp. 23 ska kallas in för fortsatt kontroll. Vid presskonferensen framkom att man räknar med att  hitta fler fall. Hittills har inget cancerfall hittats.

Kan leda till cancer

– Vi beklagar detta å det djupaste, säger Thomas Höckenström, som är medicinskt ledningsansvarig för den kliniska patologi som Laboratoriemedicin i Västerbotten bedriver i Jämtlands län.

– Även om det i de allra flesta fall tar många år, vanligtvis 10-15 år, för en cellförändring att utvecklas till cancer så ser vi mycket allvarligt på att utredning och behandling kan ha blivit försenad på grund av detta.

Hittills har 400 prover granskats, ytterligare 8000 ska granskas. Det väntas  bli klart först i slutet av hösten. Enligt uppgift är det kvinnor i Jämtland som drabbats.

Fakta cellprov:

Ett gynekologiskt cellprov är ett prov som tas från livmodertappen som kan visa om man har eller riskerar att få livmoderhalscancer. Kvinnor mellan 23 och 50 års ålder kallas vart tredje år till provtagning. Därefter kallas man två gånger fram till man fyllt 60. Hur ofta man kallas kan skilja lite mellan olika landsting. Syftet med provtagningen är att förebygga att man får livmoderhalscancer genom att hitta förstadium till sjukdomen innan den har brutit ut eller att upptäcka sjukdomen i ett tidigt stadium.

Källa: Sjukvårdsupplysningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.