Foto: Markus Wiklund

Hundratals slöt upp för byaskolans framtid

Uppdaterad
Publicerad

Bjöd på hamburgare och diskuterade lärarbristen.

På söndagen hölls en manifestation på Gummarkskolan utanför Skellefteå.

Runt 600 personer dök upp när föräldern Markus Wiklund bjöd på hamburgare för att skapa opinion kring nedläggningshotet som finns mot byaskolan.

Lärare saknas

Skolan saknar flera behöriga lärare och om kommunen inte hittar lärare innan 6 mars kommer man att föreslå att skolan läggs ner.

– Vi vill skapa publicitet om frågan men vi är inte här för att hänga nån, vi är inte här för att klaga heller, vi är här för att få fler lärare, säger Markus Wiklund.

– Den här fina renoverade skolan, den är i toppskick, och så vill man lägga ner den bara på grund av brist på lärare.

Men om det inte finns lärare är det väl svårt att bedriva en skola, eller?

– Det där är en sanning med modifikation, kommunen påstår att det saknas fem lärare men det jobbar två lärare nu på skolan som väntar på legitimationer. Och visst dom är inte behöriga just nu men dom har gått utbildning och har skickat in papperna. Kommunen har ju många lärare så det borde gå att flytta om lärare, att lösa det kortsiktigt för att få längre tid på sig att leta nya, menar Markus Wiklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.