Foto: Dan Forsslund

”Huset har stått och skakat”

Uppdaterad
Publicerad

Nattens hårda vindar i Västerbotten märktes i fjällvärlden. I byn Kittelfjäll några mil från Stekenjokk, där nytt vindrekord sattes på onsdagskvällen, var det svårt att sova. ”Huset har stått och skakat”, säger Dan Forsslund.

47,8 meter per sekund blåste det i Stekenjokk i södra Lapplandsfjällen under onsdag kväll. Under natten mot torsdag har det fortsatt blåsa kraftigt i området. På morgonen var medelvinden omkring 33 meter per sekund, orkanvind.

Några mil bort försökte Dan Forsslund sova. Det var svårt.

– Det har varit väldigt hårda vindar. Det började igår vid 11-tiden då blev det väldigt blåsigt i byn. Huset har stått och skakat, man vaknade var 30:e sekund när det kom en sån här vindby, så det har varit väldigt svårt att sova. Nu är det runt nollan och lite blötsnö-storm. Det är inte alls roligt, säger han.

Dan Forsslund driver en turistanläggning i byn och berättar att det här vädret påverkar turistnäringen.

– Förmodligen är liftarna stängda idag. Hela näringen bygger ju på det. Vi har toppstugerestaurangen, den är stängt. Men idag är det torsdag, de flesta kommer till helgen och förhoppningsvis har det lugnat ner sig till dess.

Men vindrekord i Stekenjokk. Hur upplevde ni det?

– Ja, det är ju otroligt. Nu är ju Stekenjokk några mil bort, men det känns även här att det är lite busväder. Kittelfjäll är ett blåshål. Vi är vana vid att tak blåser bort och husvagnar välter, men vad jag sett än har inget hänt än så länge, säger Dan Forsslund.

– Det är inte det värsta vi varit med om men en av de kraftigaste stormarna hittills har det varit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.