Foto: SVT

Inbrotten avtog – när byborna tog tag i saken

Uppdaterad
Publicerad

Grannsamverkan ger lägre brottslighet visar forskning. Vi har besökt ett par byar där inbrottsvågen försvann sedan byborna började grannsamverkan. 

Efter Silvervägen, vid infarten till byn Glommersträsk har byborna satt upp en skylt att de har grannsamverkan.

Ett meddelande som tjuven verkar ta till sig.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

– Det enda vi hade i somras var ett avsågat lås vid en grind, berättar Mats Klockljung som är polisens kontaktperson för grannsamverkan i byn. 

Grannsamverkan kan minska brottsligheten med upp till 26 procent enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet.

Håller koll på varandra

Efter en serie inbrott för ett par år sedan bestämde sig byborna i Glommersträsk och grannbyn Moräng för att testa. 

– Vi håller koll på varandra om någon är borta. Om vi ser en bil som vi inte känner igen kollar vi upp den, säger Kristin Boström i Moräng. 

Det finns över 9 000 grannsamverkansföreningar i landet. Regeringen, Stöldskyddsföreningen och Polisen tror alla tror på metoden.  

Men att övertyga de som bor i ett villaområde eller en by i Norra Sverige är inte alltid det lättaste. 

– De allra flesta upplever nog att de redan har bra kunskap om sina grannar, säger Eva Öberg Öström som jobbar med grannsamverkan som kommunpolis i Skellefteå.

Läs också: Grannsamverkan kan förbygga brott

Vid deras informationsträffar nöjer sig besökarna sig ofta med information om märkning, lås och andra tips. 

– Men det blir inte lika skört med grannsamverkan i ett område. Då är det betydligt fler som håller ögonen på din bostad, säger Eva Öberg Öström.

Kan bli tokigt på Facebook

Glommersträskborna använder sig varken av Facebook eller appar för att stoppa tjuvar som man gör på många andra ställen. Bland annat i villaområden i Skellefteå. Administratörerna av grupperna kontaktades av polisen. 

– För att ibland när det slängs ut saker på Facebook kan det bli hur tokigt som helst. Det ska man vara försiktig med hur man använder. Och tipsen ska in till oss, säger Eva Öberg Öström.

I Glommersträsk fanns förslag på nattvandringar. Men de blev aldrig av när av när några bybor tyckte att det började likna ett medborgargarde. 

– Det var att ta i väl mycket här. Nu håller vi ögonen öppna och de som är ute och går med hunden på kvällen märker ganska mycket, säger Mats Klockljung.

Läs också: Tveksamt om grannsamverkan via appar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Mer i ämnet