På flygplatstoaletterna på Arlanda, där ungdomen befinner sig ensam, ska det finnas information om hur man kan slå larm och få omedelbar hjälp om man riskerar att föras ut ur landet för att bli gift mot sin vilja, föreslår Liberalerna.

Flygproblemet löst – kraftiga förseningar väntar

Uppdaterad
Publicerad

Inga flyg har kunnat lyfta på Arlanda, Bromma eller Landvetter flygplats. Nu rapporteras problemen vara lösta men kraftiga förseningar kommer att drabba flygtrafiken.

Totalt var det mellan 40 och 50 flighter som stoppades medan de tekniska problemen pågick, uppger Ulf Wallin, presschef på Swedavia, för TT.

– Successivt nu så matar man på flygen, men i och med att många står och väntar så tar det sin tid innan planen kommer iväg, säger han.

– Det tar tid innan man kommer in i schemat igen. Det blir följdeffekter under eftermiddagen och säkert en bit in på kvällen. Det är som en bilkö när det lossnar, allt rullar inte med en gång.

Under knappt två timmar kunde inga plan har lyfta från Swedavias flygplatser runtom i landet, däremot fick inkommande plan landa. Tio flygplatser berördes.

Orsaken var att Luftfartsverket, LFV hade problem med datakommunikationen i flygtrafikledningsystemet sedan strax innan klockan 12.

Avgångar ställs in

I länet påverkas bland annat Umeå Airport och Skellefteå Airport. Två ankommande flyg vid 12:25 samt avgångarna 12:50 och 12:55 från Umeå med slutdestination Stockholm ställdes in. Det finns ingen övrig information om inställda ankomster i nuläget.

Den planerade ankomsten 12:40 respektive avgången 13:05 från Skellefteå Airport ställdes även den in.

Räkna med förseningar

”På grund av tekniska problem med LFVs radaranläggning gäller reducerad kapacitet på Swedavias flygplatser. Det innebär att resenärerna kan räkna med förseningar”. Så skriver Umeå Airport bland annat på sin Facebook-sida. 

Det finns inga uppgifter om förseningar eller inställda flyg vid Lycksele flygplats, South Lapland Airport i Vilhelmina eller Hemavan-Tärnaby Airport.

NextJet, som trafikerar Hemavan-Tärnaby, skriver på sin hemsida att ett radarfel inträffat och hänvisar vidare till Arlanda för mer information.

Hänvisas till flygbolagen

– Det är klart att det här drabbar flygtrafiken väldigt mycket och vi vet inte i nuläget hur länge, säger Ulf Wallin.

Resenärer hänvisas till sina respektive flygbolag för den senaste informationen.

Mycket sällsynt

Hur ofta händer sånt här?

– Väldigt sällan, jag kan inte säga hur vanligt det är men det händer väldigt sällan, säger Johan Live på Swedavia.

På frågan om kommunikationsproblemen på Arlanda skulle kunna ha något samband med sabotagen mot telemaster runt om i Sverige svarar Carolina Ekéus, pressekreterare på polisens nationella operativa avdelning:

– Det är för tidigt att säga någonting om det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.